Witajcie, dnia 7.10.2016 miało miejsce nowe otwarcie ekopasażu Helfy w Kaktowicach. Helfy to sklep ekologiczny, gdzie znajdziemy kosmetyki naturalne oraz zdrową żywność. Miejsce to dzieli się na dwie części w jednej znajdziemy właśnie Helfy a w drugiej restaurację wegańską "Bujna".
Ekopasaż Helfy mieści się w Katowicach na ulicy Młyńskiej niedaleko Dworca Głównego, gdzie musimy przejść przez niewielki dworek (swoją drogą ma swój klimat i jest bardzo zadbany).
Sklep założony został przez podróżników, którzy są zakochani w odkrywaniu nowych miejsc.
Nie byłbym sobą gdybym nie zapytał o atmosferę i jakość pań, które doradzają, zaskoczyło mnie, że pracownicy nie mają agresywnej sprzedaży. To dla mnie jako klienta bardzo ważne, ponieważ zgodzicie się, iż klient potrzebuje chwili spokoju oraz profesjonalnej obsługi a nie latania za nim i wciskania wszystkiego by było najwięcej produktów
na paragonie - tutaj założyciele stawiają na jakość. Dzięki temu i ja postanowiłem zakupić kilka smaczków, o których dowiecie się w swoim czasie.
Klienci na otwarciu mogli skorzystać z porad kosmetycznych jak i masażu olejkami,
gdy wszedłem spotkałem mnóstwo ludzi, którzy zafascynowani ekologią rozrywały personel pytaniami.
Po chwili od wejścia podeszła do mnie Pani Małgosia, która opiekuje się marką Helfy oraz marką z naturalnymi olejami (to dzięki Niej zawitały na półce sklepowej), po długiej
i interesującej rozmowie o Helfy, kosmetykach i podejściu ludzi do ekologii nadszedł czas
na zasmakowania przekąsek restauracji Bujna, zaserwowano mi wegański hot-dog,
który uwierzcie mi był pyszny. Wypełniony pomidorami, kiełkami i zdrowymi dodatkami
był sycący ale przede wszystkim zdrowy i smaczny. Restauracja ma w swoim menu również ciasta, po skosztowaniu kawałka ma się chęć na jeszcze więcej.
Prostota urządzenia Helfy jak i Bujnej tworzy ogółem miejsce miłe dla oka oraz praktyczne pod względem zakupów kosmetycznych ale też spożywczych i miejsca spotkań z znajomymi bez kolejek i tłumów. Musze przyznać, że jestem pod wrażeniem tej drugiej części, ponieważ jest to firma rodzinna, w której pracują młodzi ludzie ale Ci młodzi ludzie
to nie osoby, które szukały pracy dorywczej a dzieci założycieli których pasja to właśnie gotowanie i dzielenie się smakiem.